011-65646786






Offline Test

COMPLETE OCTOBER YOJANA TEST

Q1. Which of the following pairs is or are correctly matched?

  1. Bandhani: Rajasthan
  2. Kantha: Karnataka
  3. Tanchoi: Gujarat
  4.  Kanjivaram: Tamil Nadu

Code:

  1. Only 1, 2 and 3
  2. Only 1, 2 and 4
  3. Only 1, 3 and 4
  4. All of the above

Ans1: c

Exp: Kantha: Bengal

Q2. Which of the following can be related with importance of the Cotton for India?

  1. As a Cultural Heritage
  2. As an Economic
  3. As a part of Freedom Movement
  4. As a Bhakti Movement

Code:

  1. Only 1, 2, and 3
  2. Only 1, 3 and 4
  3. Only 2, 3 and 4
  4. All of the above

Ans2: d

Exp: Textiles’ – the word brings up images of beautiful drapes – cotton, silk, chiffon, lace. Whether it is the material draped on the figurine of the lady from Mohenjadaro, the stylish drapes of Cleopatra.

The British, in order to save their own textile manufacturing, had to bring in various policies to stop Indian cotton textiles from reaching the world and force Indian consumers to buy their own cotton textiles. These practices of the British government became a major factor in the rise of the national movement. It also saw the birth of Khadi as an icon of independence.

Over the years Khadi has become the invaluable asset of heritage providing respectable means of livelihood to huge human resource especially rural women.

Kabir was weaver by profession.

Q3. Which of the following statements is or are not correct about Rashtriya Swasthya Bima Yojana?

  1. It is a government-run health insurance scheme for the all Indian citizens.
  2. It provides for cashless insurance for hospitalization only in public hospitals.
  3. The coverage extends to maximum five members of the family which includes the head of household, spouse and up to three dependents.
  4. This scheme is run by Centre government.
  5. It is a project under the Ministry of Labour and Employment.

Code:

  1. Only 1, 2, 3 and 4
  2. Only 2, 3, 4 and 5
  3. Only 1, 2, 4 and 5
  4. All of the above

Ans3: c

Exp: It is a government-run health insurance scheme for the Indian poor. It provides for cashless insurance for hospitalization in public as well as private hospitals.

The beneficiaries under RSBY are entitled to hospitalization coverage up to Rs. 30,000/- per annum on family floater basis, for most of the diseases that require hospitalization.

In the starting RSBY is a project under the Ministry of Labour and Employment. Now it is transferred to Ministry of Health and family welfare from April 1, 2015.

Additionally, transport expenses of Rs. 100/- per hospitalisation will also be paid to the beneficiary subject to a maximum of Rs. 1000/- per year per family. This scheme is run in collaboration of both Centre & State government. Central government contributes 75% and 25% by state government.

It also covers maternity benefits.

Q4. Which of the following are not mechanisms for growth in the demographic dividend?

  1. Increased labor supply
  2. Increase in savings
  3. Increases in fertility rates
  4. Increasing domestic demand

Code:

  1. Only 1 and 2
  2. Only 1, 2 and 3
  3. Only 1, 2 and 4
  4. All of the above

Ans4: c

Exp: During the course of the demographic dividend there are four mechanisms through which the benefits are delivered.

  1. The first is the increased labor supply. However, the magnitude of this benefit appears to be dependent on the ability of the economy to absorb and productively employ the extra workers rather than be a pure demographic gift.
  2. The second mechanism is the increase in savings. As the number of dependents decreases individuals can save more. This increase in national savings rates increases the stock of capital in developing countries already facing shortages of capital and leads to higher productivity as the accumulated capital is invested.
  3. The third mechanism is human capital. Decreases in fertility rates result in healthier women and fewer economic pressures at home. This also allows parents to invest more resources per child, leading to better health and educational outcomes.
  4. The fourth mechanism for growth is the increasing domestic demand brought about by the increasing GDP per capita and the decreasing dependency ratio.

Q5. Which of the following is or are correct about the Employees' Provident Fund Organisation?

  1. The Employees' Provident Fund Organisation (abbreviated to EPFO), is an Organization tasked to assist the Central Board of Trustees, a statutory body formed by the Employees' Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952 and is under the administrative control of the Ministry of Labour and Employment, Government of India.
  2. UAN is Universal Account Number. The UAN is a 12-digit number allotted to employee who is contributing to EPF will be generated for each of the PF member by EPFO.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans5: c

Exp: The Employees' Provident Fund Organisation (abbreviated to EPFO), is an Organization tasked to assist the Central Board of Trustees, a statutory body formed by the Employees' Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952 and is under the administrative control of the Ministry of Labour and Employment, Government of India.

The Employees' Provident Fund Organisation (abbreviated to EPFO), is an Organization tasked to assist the Central Board of Trustees, a statutory body formed by the Employees' Provident Fund and Miscellaneous Provisions Act, 1952 and is under the administrative control of the Ministry of Labour and Employment, Government of India.

Q6. Which of the following pairs is or are correctly matched?

Traveler: Contmeporary Ruler

  1. Ibn Batuta: Md Bin Tughlaq
  2. Vasco De Gama: Bahlol Lodhi

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans6:

Exp: Muhammad Ibn Battuta(February 25, 1304 – 1368 or 1369) was a medieval Moroccan traveler and scholar, who is widely recognised as one of the greatest travelers of all time. He is known for his extensive travels, accounts of which were published in his Travels (Rihla). Over a period of thirty years, Ibn Battuta visited most of the known Islamic world as well as many non-Muslim lands. His journeys included trips to North Africa, the Horn of Africa, West Africa, Middle East, India, Central Asia, Southeast Asia and China.

Vasco da Gama, (1460s – 24 December 1524), was a Portuguese explorer and the first European to reach India by sea. His initial voyage to India (1497–1499) was the first to link Europe and Asia by an ocean route, connecting the Atlantic and the Indian oceans and, in this way, the West and the Orient.

When he came India, Sikander Lodhi was ruler of Delhi Sultanate.

Q7. Which of the following pairs are correctly matched?

  1. Green Box Subsidy: Permitted
  2. Red Box Subsidy: Forbidden
  3. Blue Box Subsidy: Tied to programs that limit production
  4. Amber Box: Slow down — i.e. be reduced

Code:

  1. Only 1 and 2
  2. Only 2 and 3
  3. Only 3 and 4
  4. All of the above

Ans7: d

Exp: Green box subsidies are those subsidies which cause no, or at most minimal, trade distorting effects or effects on production. These include the amounts spent on Government services such as research, disease control, and infrastructure and food security. This also includes the subsidies given to the farmers that directly don’t affect international trade badly. Since they are permitted in WTO regime, the most developed countries have kept providing subsidies to their farmers.

Amber Box Subsidies All domestic support measures considered to distort production and trade (with some exceptions) fall into the amber box The provisions accepts 5% of agricultural production for developed countries, 10% for developing countries.  The Amber box subsidies with conditions designed to reduce distortion are placed in Blue Box. They include the direct payment to the farmers to reduce production.

Blue Box Subsidies Blue Box contains direct payment subsidies which can be increased without limit, so long as payments are linked to production-limiting programs.

Q8. Which of the following statements is or are correct?

  1. The world’s largest clothing exporter is China.
  2. Bangladesh and Vietnam are the new textile manufacturing hub.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans8: b

Exp: India overtakes Germany and Italy, is new world No. 2 in textile exports. India has overtaken Germany and Italy to emerge as the world's second largest textile exporter. But it lags China, whose exports are nearly seven times higher.

Q9. Which of the following organization has started the “Everything but Arms” (EBA)?

  1. European Union
  2. African Union
  3. APEC
  4. ASEAN

Ans9: a

Exp: Everything but Arms (EBA) is an initiative of the European Union under which all imports to the EU from the Least Developed Countries are duty-free and quota-free, with the exception of armaments. EBA entered into force on 5 March 2001. There were transitional arrangements for bananas, sugar and rice until January 2006, July 2009 and September 2009 respectively. The EBA is part of the EU Generalized System of Preferences (GSP).

Although the EBA program provides for duty-free imports from Least Developed Countries the Rules of Origin, especially pertaining to apparel, severely inhibit imports because all phases of production do not occur within Least Developed Countries.

The aim of the scheme is to encourage the development of the world's poorest countries.

Q10. Which of the following process are correct about the formation of any Economic Union?

  1. PTA→FTA→CUSTOM UNION→EU
  2. FTA → PTA →CUSTOM UNION→ EU
  3. PTA→ CUSTOM UNION → FTA → EU
  4. CUSTOM UNION → PTA → FTA → EU

Ans10: a

Exp: An economic union is a type of trade bloc which is composed of a common market with a customs union. The participant countries have both common policies on product regulation, freedom of movement of goods, services and the factors of production (capital and labour) and a common external trade policy.

Q11. Which of the following are the Sunrise Industries?

  1. Hydrogen Fuel Production
  2. Space Tourism
  3. Online Encyclopedias
  4. Technical Textiles

Code:

  1. Only 4
  2. Only 1, 2 and 3
  3. Only 2 and 4
  4. All of the above

Ans11: d

Exp: A sunrise industry is one that is new or relatively new, is growing fast and is expected to become important in the future.

Q12. Which of the following are correct about Technical Textiles?

  1. These are manufactured for their technical and performance properties instead of their aesthetic or decorative characteristics.
  2. These are the Sunrise Industries.
  3. Surgical cotton products, Satellite antenna, Fish nets, Baby diapers and Sanitary napkins are the examples of Technical Textiles.

Code:

  1. Only 1 and 2
  2. Only 2 and 3
  3. Only 1 and 3
  4. All of the above

Ans12: d

Q13. Which of the following statements is or are correct about Indian Textile?

  1. The Indian Textile Industry contributes nearly 4% to the country’s GDP.
  2. Jute is considered as ‘Queen of Textiles’.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans13: a

Exp: Silk is considered as ‘Queen of Textiles’

Q14. Which of the following statement is or are correct about Indian Silk Industry?

  1. India is the largest consumer of Silk in the world.
  2. India is the only country in the world that produces all 5 varieties of silk on a commercial scale.
  3. India holds the global monopoly for production of the famed golden ‘Munga’ Silk.
  4. Southern zone agro –climatic conditions suitable for sericulture throughout the year.

Code:

  1. Only 1, 2 and 3
  2. Only 2, 3 and 4
  3. Only 1, 3 and 4
  4. All of the above

Ans14: d

Q15. Which of the following are correct about ‘Khadi’?

  1. Khadi is the sun of the village solar system.
  2. Khadi is very well known Sunrise Industry.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans15: a

Exp: Khadi or Khaddar is a term for handspun and hand-woven cloth from India, Bangladesh and Pakistan mainly made out of cotton.

In India, Khadi is not just a cloth, it is a whole movement started by Mohandas Gandhi.

Q16. Which of the following are correct about Indian Freedom Movement of India?

  1. Khadi was icon of Indian Independent Movement.
  2. Charkha was identity of Naitonalism.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans16: d

Exp: Charkha was icon of Indian Independent Movement.

Khadi was identity of Naitonalism.

Q17. Which of the following are correct about ‘Khadi’?

  1. Over 80% artisans of Khadi are men.
  2. Khadi & Village Industies Commission is a non-statutory body.

Code:

  1. Only 1
  2. Only 2
  3. Both
  4. None

Ans17: d

Exp: Over 80% artisans of Khadi are women. Khadi & Village Industies Commission is a statutory body.

Q18. Which of the following are correct?

  1. A carbon footprint is historically defined as "the total set of greenhouse gas emissions caused by an [individual, event, organization, product] expressed as carbon dioxide equivalent.
  2. Carbon neutrality, or having a net zero carbon footprint, refers to achieving net zero carbon emissions by balancing a measured amount of carbon released with an equivalent amount sequestered or offset, or buying enough carbon credits to make up the difference.
  3. Khadi is a zero carbon footprint industry.

Code:

  1. Only 1 and 2
  2. Only 2 and 3
  3. Only 1 and 3
  4. All of the above

Ans18: d

Q19. Which of the following are  Vanya Silk or Wild Silk?

  1. Mulbury Silk
  2. Eri Silk
  3. Munga Silk
  4. Tasar Silk

Code:

  1. Only 1, 2 and 3
  2. Only 1, 2 and 4
  3. Only 2, 3 and 4
  4. Only 1, 3 and 4

Ans19: c

Exp: Non-mulberry silk, otherwise known as Vanya silk are abundantly found in remote regions, hilltops and in forest interiors of Burma, China, India, Korea and parts of equatorial Africa and South- East Asia.

Q20. Which of the following statements is or are correct about Sea Silk

  1. It is made from the long silky filaments or byssus secreted by a gland in the foot of pen shells.
  2. It was produced in the Mediterranean region.
  3. It is finer than silk, and is extremely light and warm.

Code:

  1. Only 1 and 2
  2. Only 1 and 3
  3. Only 2 and 3
  4. All of the above

Ans20: d

Exp: Sea silk is an extremely fine, rare, and valuable fabric that is made from the long silky filaments or byssus secreted by a gland in the foot of pen shells (in particular Pinna nobilis). The byssus is used by the clam to attach itself to the sea bed.

Sea silk was produced in the Mediterranean region from the large marine bivalve mollusc Pinna nobilis until early in the 20th century. The shell, which is sometimes almost a metre long, adheres itself to rocks with a tuft of very strong thin fibres, pointed end down, in the intertidal zone.